Sıkça Sorulan Sorular – İZİNLER

Droneturk Dünyasına Hoş Geldiniz: Doğru Bilgi Kaynağınız Burada”

Drone kullanmaya başlamak üzeresiniz ya da bu alanda araştırma yapıyorsunuz. İhtiyacınız olan tüm bilgileri, en güvenilir ve doğru kaynaklardan sizler için özenle hazırladık.

Ücretsiz Sportif Lisans Nedir, Ne İşe Yarar ?

İHA demek sadece Drone demek değildir. Ağırlığı 500Gr üzeri model uçaklar dahil hepsi İnsansız Hava Aracı olarak adlandırılmaktadır. Ehliyetiniz olmadan sadece aşağıdaki tablodaki gibi devletin size müsaade ettiği Yeşil Alanlarda uçuş yapabilirsiniz. Yeşil alan demek yeşillik değil. Devletin size müsaade ettiği risksiz alanlardır. Maalesef İstanbul’da yeşil alan yoktur. Yani Sportif Lisans ve Uçuş İstanbul için mümkün değildir. iha.sghm.gov.tr Giriş Yapınca Bilgiler / Uçuş Bölge Haritaları içerisinde bu alanları görebilirsiniz. Bu yeşil alanlarda cihazınız 500Gr altı ise izinsiz, 500Gr üzeri ise sistem üzerinden izninizi alabilirsiniz. İzniniz sistem tarafından yeşil alanlarda otomatik onaylanacaktır. Nasıl izin alacağınızı aşağıdaki bölümden okuyabilirsiniz.

1.5 Milyon kişinin internetten bedava aldığı 20 soruluk Sportif Lisans işte budur. Sadece bu yeşil alanda uçuş yapılabilmektedir. Geri kalan tüm alanlar (Kırmızı bölgeler dahil) Ticari Uçuş Yapmak (Ticari Lisans ile) mümkündür.

Ücretsiz Sportif Ehliyet Nasıl Alırım ?

Yukarda belirttiğimiz gibi Sportif/amatör Lisans ile sadece yeşil alanlarda uçuş yapabilirsiniz. Yerleşim alanlarında ve işaretsiz alanlarda sadece ticari uçuş gerçekleştirebilirsiniz.
Sportif lisansınızı almak için iha.shgm.gov.tr adresinden İHA Pilot Kayıt Başvuru kısmından yapabilirsiniz. Kullanacağınız cihazlar genellikle 4Kg altı olacağı için İHA-0 Sportif seçmeniz yeterli olacaktır. Soruları doğru cevaplamanız yeterlidir.

İHA’lar dikeyde 120m, yatayda 500m. irtifaları geçmeyecek şekilde , 2km görüşe açık alanlarda , gün doğumu ve gün batımı saatleri arasında uçurulur. Gece uçuş yapılmaz. Her uçuştan önce izin almak zorundasınız. Bu detaylar sorularda işinize yarayacaktır. Sorularınızda %70 başarı aldığınızda vesikalık fotoğrafınızı yüklersiniz, SHGM onayından sonra lisansınız onaylanır. Cihazınız olduğu zaman , cihazınızı uçurabilmek için bu işlemi yapmanızda fayda vardır. Ticari ehliyet alan kişilerin bu işlemi yapmasına gerek yoktur. Ehliyet şeklinde basılmaz, adresinize gönderim sağlanmaz. Ne işe yaradığını yukardaki bölümde sizlerle paylaşmıştık.

Ticari Ehliyet Nedir, Nasıl Alırım ?

SHGM yeşil alan dışında kalan yerleşim alanları, Kırmızı Notamlı alanlar ve tanımsız alanlarda sadece Ticari Lisansla uçmanıza müsaade etmektedir. 500Gr altı cihazlar için bir lisans almanıza gerek yoktur. Bu cihazlarla yerleşim alanı içinde sadece FR-19 dediğimiz özel uçuş izni ile biraz prosedür olarak uğraştıran bir şekilde izin alarak uçuş yapabilirsiniz. 500Gr üzeri cihazlarla SHGM sistemi üzerinden Ticari Kayıt oluşturarak Ticari Uçuş İzni Alabilirsiniz. ( Aşağıda nasıl yapıldığı yazmaktadır. )

Kullanacağınız cihaz 500Gr üzeri DJI Mavic Air 3 ve üzeri ise 12 Saatlik İHA-0 , Zirai Faaliyetler (DJI T10), Endüstriyel ve 4-25 Kg aralığındaki profesyonel cihazları kullanmak için 36 Saatlik eğitimle İHA-1 Belgesine ihtiyacınız olacaktır. Bu eğitimler konusunda BURADAN detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.

DJI Mini serisi 500Gr altı olduğu için SHGM sistemine kayıt yapılmaz ve sistem üzerinden izin alma imkanı bulunmamaktadır. Aşağıda detaylar yazmaktadır.

DJI Mini için ehliyet alacak mıyım?

500Gr üzeri cihazlar sadece SHGM sistemine kayıt olunur ve izin işlemi yapılır. Fakat mevzuatlar yazıldığında İHA teknolojiisi bu kadar gelişmemiş ve yetenekleri artmamıştı. Ağırlığına bakılmaksızın yerleşim alanı ve riskli bölgelerde 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık kanunu madde 144’ten işlem yapılmaktadır. Bu durum aslında şikayet unsuruna bakılmaktadır. Binalara ve insanlara 50m. den fazla yaklaşmayınız. Rİskli ve kalabalık bölgelerde uçurmayınız. Tüm yasal mevzuatları , kullandığınız cihazın tüm teknik özelliklerini , garanti koşulları, uçuş dataları ve daha bir çok teknik bilgileri bu eğitimlerde öğrenebilirsiniz. Hayat boyu bilinçli uçurmak sizi bir çok öngörülen problemlerden koruyacaktır. Bu yüzden bilinçli kullanıcılar yetiştirmek amacıyla Droneturk’te lisans almamak koşuluyla tüm eğitimlerimize randevu alarak ücretsiz katılım sağlayabilirsiniz. Sorunuza gelecek olursak , sahada bu lisans hukuki sorumluluklarınızı bildiğinizin göstergesidir.

Ben drone uçuruyorum zaten, ehliyet ne işime yarayacak?

Bu cümleyi 18 yaşına basan gençlerin babalarına ‘Ben araba kullanıyorum zaten’ demesine benzetiriz hep. Bizde aksini iddia etmiyoruz. Uzaktan kumandalı araç kullanan dronu da kullanır, burada bir sorunumuz yok.

Peki trafiğe çıkarken Trafik, Motor, İlk Yardım hatta Ticari ise Psikoteknik derslerini alınmazsa neler olur? İşte İHA Eğitimleri de bu yüzden önemlidir. Aslında amaç İHA’nın ne olduğunu, nasıl uçtuğunu, nelerden sinyal kaybı, GPS sapmaları, sensör bozulmaları gibi kaza sebeplerini öğrendiğiniz gibi , temel havacılık sohbetleri ile gerçekten vizyonunuzu açan girişimcilik hikayelerini de dinlemiş olacaksınız.

Birçok kursiyerimiz ”Ben İHA Eğitimini hiç böyle düşünmemiştim” dediği cümleleri Google Yorumlar üzerinden biraz inceleyebilirsiniz

Bu işi belki keyif, belki para kazanmak için yapacaksınız ve ömür boyu bu bilgiler sayesinde belki cihazınız düşmekten kurtaracaksınız. Belki yüklü ceza yemekten kurtularak, altığınız hap gibi bilgilerle işinizde kendinizi ilerletecek ve çok daha güzel kazançlar elde edeceksiniz.

İşte bu yüzden alacağınız ehliyetten çok, eğitim aldığınız okulun eğitmenini ve sizlere neler katabileceğini araştırınız. Yoksa eğitimi tamamlayıp ehliyet almayan kalmıyor neticede.

Uzaktan eğitim ile yüzyüze eğitim farkı nedir ?

Her ne kadar sadece ehliyete odaklansanız da, bu eğitimlerin en büyük kazanımları farklı meslek gruplarındaki vizyon sahibi insanların bir arada etkileşimler sağlaması. Bizler yüzyüze eğitimler sayesinde tanışıp, kurs sonrası çok fazla muhabbet ve ticari ilişkiler geliştiren kursiyerler tanıdık.

Yüzyüze eğitim biraz zahmetli gibi görülse de , alacağınız tüyo ve hap gibi bilgiler belki bir naşka noktaya taşıyacak sizleri. Ders aralarında konu dışı sorular sorabilecek, birebir temas sağlayabileceksiniz.

Pandemi zamanında alıştığımız uzaktan eğitimlere, eğer İstanbul’da yaşıyorsanız çok tercih etmemenizi ve yüz yüze eğitimin ayrıcalığını yaşamanızı tavsiye ederiz.

Lisans ve geçerlilik konusunda bir fark bulunmamaktadır. Uzaktan eğitim bile olsa fiziki uçuş eğitimi zorunlu kılınmıştır.

Aldığım ehliyeti nasıl yüklerim?

Eğitim aldığınız okuldan aldığınız belgeyi önlü/arkalı tek dosya haline getirin. Droneturk’ten aldıysanız belgeyi droneturk.com.tr/sertifika linkinde TC nizi yazınca Ehliyetiniz hazır önlü/arkalı karşınıza çıkacaktır. Kesinlikle yanınızda taşıdığınız kimliği tek taraflı resmini çekip yüklemeyin. Çift taraflı olacak lütfen unutmayınız. Resmi belgeniz budur.

2) Vesikalık resminizi hazırlayın. Droneturk’te yine aynı adreste vesikalığınızı indirebilirsiniz

3) Aile hekiminizden B Sınıfı Sürücü Olur sağlık raporu alacaksınız. Araç ehliyetinizi yenilerken aldığınız sağlık raporunun aynısı. Son 6 ayda aldıysanız E-Devletinizde kayıtlı olabilir, kontrol edebilirsiniz. Eğer sorun çıkarsa özel hastaneden de alabilirsiniz. Yada iş yeri hekiminiz B Sınıfı Sürücü Olur Gerekliliklerini Karşılamaktadır yazması halinde bu belge de kabul edilebilmektedir.

Evrakların 3ünü ( Önlü arkalı belgeniz, vesikalık ve sağlık belgenizi ) aynı anda sisteme yüklemeyi unutmayınız. Yoksa işleminiz çok uzayabilir. 

İzin Almak İçin Ticari Kayıt mı Açmam Gerek ?

Evet. Aşağıdan göreceğiniz üzere sadece yerleşim alanı üzerinde izin alabilmeniz için Ticari Pilot sertifikanız olacak ve  Ticari Kaydınız Olacak. Uçuş İzni Ekranında Ticari seçeneği çıkmıyorsa Ticari Kayıt Açmamışsınız Demektir

DJI Mini için izni nasıl alıyorum

iha.shgm.gov.tr üzerindn 500Gr altı cihazları kaydedemediğimiz gibi yasal izinleri de alamıyoruz. SHGM bu konuda Form-19’la izin alabilirsiniz demekte. Biz yine de daha kısa bir yöntem olarak eğer riskli bir bölgede değilseniz, yoğun nüfus, milli park, askeri alan, özel turistik alan değilse, bulunduğunuz yerdeki kolluk kuvvetine ( Polis yada jandarma ) giderek, cihazınızın 500Gr altı olduğunu beyan ederek ( Bu bilgiyi verirken İHA Ticari Lisansınız (ehliyetiniz) konuya hakimiyetinizi gösterecektir ) insiyatif alarak uçuş izni isteyebilirsiniz. Bu yazılı bir izin olmayacaktır. Kolluk kuvveti Sivil Havacılık’tan izin almanız gerektiğini söyleyebilir. Sİz cihazınız 500Gr altı olduğu için sistemden alamadığınızı beyan edebilirsiniz. İzin vermezlerse maalesef Form-19 ile yola devam etmeniz gerekiyor. Form-19 aşağıda detaylıca belirtilmiştir.

Uçurup uçurmama, bu riski göze alıp almadığınızla ilgilidir. Dediğimiz üzere riski alsanız bile lütfen bina ve insanlara 50m. den fazla yaklaşmayınız, insanların özel alanlarına kesinlikle girmeyiniz.

Sizce 500Gr üstü cihaz mı alayım, DJI Mini ‘mi?

İstanbul gibi bir yerde, drone çekimlerinden para kazanıyor , bu sizin mesleğiniz haline geldiyse 500Gr üzeri DJI Air3 ve üzeri cihaz alıp, sisteme kayıtlı ticari uçuş ile izin prosedürü işletmek gereklidir. Çünkü DJI Mini 4vb cihazlarla yoğun kalabalık ve riskli yerlerde insiyatif ile izin alamazsınız. Bunlar hobi cihazlarıdır. Şikayet olmadıkça insanın olmadığı alanlarda bilgi vererek uçurabilirsiniz.

Tabi ticari uçuş için Drone Sigortası yaptırmanız gerektiğini ve Kırmızı riskli bölgelerde uçacağınız gün başına takas.shgm.gov.tr üzerinden harc bedeli yatırmanız gerektiğini unutmayınız.

Ticari Uçuş Nedir, Nasıl Ticari Kayıt Açarım ?

iha.shgm.gov.tr giriniz.
Kayıt Oluştur bölümünden Ticari seçiniz
Firmanız varsa Firma Bilgilerinizi bu bölüme girebilirsiniz. Kaydı açan kişi Admindir. Yani hesabı yöneten kişidir. Yani Cihazları kayıt eden, pilotları kayıt eden, uçuş izni alan kişidir. Sorumlu Kurum müdürünüzün açmasına gerek yok. Bu işlerle ilgilenecek personel Ticari kaydı açabilir. Ticari İzinlerde sorumluluk Firmaya Aittir. İzinsiz uçuşlarda ceza her zaman Pilot’a kesilir. SHGM sadece Ticari uçuşlara izin vermektedir. Yani sadece işi olan kişiler yerleşim alanında iş amaçlı Ticari uçuş izni alabilmektedir. Ben stres atacağım, keyif için uçacağım dediğimiz Sportif/Amatör uçuşlara yerleşim alanlarında risk sebebiyle izin verilmemektedir.
Eğer firmanız yoksa
Firma Adı : Adınız-Soyadınız
Vergi Dairesi : İkametinizin olduğu ilçe
Vergi No : TC numaranız
yazarak Ticari kayıt oluşturabilirsiniz. Çünkü her vatandaş TC numarası ile aslında birer vergi mükellefidir. Firmanız yoksa bu işlemi yapabilirsiniz.

Satıcıdan Aldığım Cihazımı Nasıl Kayıt Ederim?

Öncelikle kayıtsız cihaz kullanmanın cezası çok ağır. Kaydın amacı güvenlik riski sebebiyle sinyal kesiciler vb önlemlerle indirilen cihazın kime ait olduğunun bilinmesi gerekliliğidir. Yani trafikte ruhsatsız plakasız araç gezemediği gibi , gökyüzünde de kayıtsız cihaz uçamamaktadır. Cihazı kaydetmek çok basit bir işlemdir. Satıcıdan aldıysanız cihazı satıcı TC nizin üzerine çıkış yapar Sizde aşağıdaki işlemleri yaparsınız
Cihazı satıcıdan aldıysanız satıcı sizin Tc nizin üzerine çıkış yapar, siz de panelinize girip Satın Alınan İha Kaydı’ndan üzerinize alırsınız


Kullanım Amaçlı dersiniz sonraki ekrana ilerlersiniz



Karşınıza cihazın bilgileri çıkacak. Tanımlı Pilot Eklemeniz Gerek. Yukarda anlattığımız gibi bir cihazı kendi üzerinize alabilirsiniz fakat uçurabilmeniz için bu bölüme pilot Tc numarası yazmanız lazım. Sportif yada Ticari lisansınız varsa TC nizi yazmanız halinde Gİrilen TC No Geçerlidir şeklinde yeşil bir uyarı çıkacak karşınıza



İşleminiz tamamlanmıştır. Cihaz üzerinize kayıt edilmiştir. Bilgilerim / İhalarım kısmında cihazınızı göreceksiniz. RUhsat indir kısmından PDF Ruhsatınızı indirip çantanızda taşımayı ve Karekod İndir kısmından QR kodu cihazınıza yapıştırmayı unutmayın. Bu aracınızın plakasıdır. Bizim tavsiyemiz cihazınızın üzerine GSM numaranızı da ekleyin. Kaybolması durumunda en kısa zamanda sizlere ulaştırabileceklerdir böylelikle.

Elimdeki Cihazı Satmak İstediğimde Ne Yapmam Gerek ?

Kesinlikle üzerinizdeki cihazı devir etmeden teslim etmeyin. Unutmayın ki sattığınız kişi cihazın sinyal bağlantısı kopsa, riskli alana düşse, üzerindeki seri numarasından size cezai işlem yapılır. Bu yüzden arkadaşınız dahi olsa devir yapmadan cihazınızı vermeyin. Sattığınız anda Cihazınızın devrini yapın.
Bilgilerim / İhalarım kısmında cihazınızı bulup Sat bölümüne tıklayarak Bireye satış diyerek satacağınız kişinin Tc numarasını yazarak çıkış işlemini yapınız
Siz sat dediğiniz aynı gün karşı tarafta yukarda anlattığımız bölümden üzerine al diyecektir. İkiniz bu işlemi aynı gün yapmanız gerekiyor
Ticari hesap açtığınız zaman hesabınızda cihaz görülmeyecektir. İşte Bireysel hesabınızdaki cihazı Sat diyerek Şirkete Sat diyerek Vergi Numarasını yazıp ( Şahsi Ticari hesap açtıysanız TC numaranız ) diğer bilgiler otomatik gelecek ve Satışınızı yapacaksınız. Ticari hesabınıza girip yukardaki gibi Satın Alınan İha Kaydında üzerinize almanız gerekir
Bu alım/satım işlemlerini de aynı gün yapmanız gerekmektedir.

Elimde kayıtsız bir cihaz var?

İha Üretim / İthalat kısmına girip aşağıdaki bölümleri doldurun.
Cihazınızı ne zaman aldığınızın önemi yok, Edinme Tarihini bugün yapmazsanız cezai işlemle karşı karşıya kalabilirsiniz. 
Menşei DJI marka cihazsa ÇİN yapmayı unutmayın

Niçin İzinli Uçuş Yapmalıyız, Cezası Nedir ?

Özellikle yerleşim alanları içinde keyif için izinsiz cihaz uçuramazsınız. 500Gr altı olsa bile cihazınız bunun cezai yaptırımları vardır. Aslında buradaki konu cihazı uçurmaktan çok şikayetin söz konusu olması. Misal cihazı kaçak uçurdunuz , kimsenin haberi olmadı burada sorun yok. Tabi bir çok kişi bişey olmaz diyerek bu cezalara maruz kalıyor. Siz cihazı uçururken bir eve / kamu binasına yaklaştığınız zaman Özel Hayatın Gizliliği ihlali sebebiye SHGM İha Talimatnamesindeki İzinsiz Uçuş maddesine dayandırılarak işlem yapılıyor

Ceza Nasıl Yazılıyor ?

Öncelikle Emniyet size bir tutanak tutar ( Olay yerinde ceza kesmez )
Tutanak harekat merkezinden SHGM ye gönderilir
SHGM TC nize bu cezayı işler.
37Bin TL’den yüksek rakamlardır bunlar. Tekrar belirttiğimiz gibi bir vatandaşın şikayeti ile bu işlemler gerçekleşir.

Bunun için kaçak uçursanız bile Binalara 50m den fazla kesinlikle yaklaşmayınız ve kamu binalarının yakınında uçurmayınız. Hatta bize sorarsanız izinsiz uçurmayınız …

Özellikle gece uçuşu yasaktır . Cihazlarınızdaki çakar lambalar sayesinde kolaylıkla fark edilirsiniz. İzinsiz çektiğiniz görüntüyü internete yüklenmesi halinde genellikle kimse uğraşmaz ama bu görüntü kemu binası, özel bir alan olur ve şikayet olursa geçmişe yönelik işlem de yapılabilir.

Eğer yerleşim alanı içinde değilseniz , nasılsa birşey olmaz diyerek uçuş yapılır genellikle fakat yine de bu bölgeyi tanımanız gerekir. Bir kazı alanı, askeri alan, özel bir mülke ait alan , özel bir fabrika vs olabilir ve siz bilmeyebilirsiniz.

Yani aslında izinsiz uçmak başlı başına bir riski almaktır. Hiç bişey yapamasanız bile oradaki jandarmaya telefonla yada uğrayarak bilgi vermeniz bile sizin yararınazadır.

İstanbul’un ortasında kalkıp emniyete gidip izin alayım diye birşey yapmayın. Çünkü bu yerleşim alanlarında bir risk vardır ve SHGM izin prosedürünü uygulamak zorundasınız. Şöyle düşünün, cihazı uçurdunuz ve bir kaza yaşandı. Bunun sorumlusu kim ? Veya ogün o bölgede bir operasyon var, yada terör ihbarına yönelik herkes cihazın sahibini arıyor. Yada sizden yüzlerce metre ilerdeki cihaz bir evin penceresinin dibinde kişilerin evinin içini görüyor. Yada siz şehrin manzarasını çekeceğim derken altınızda özel askeri alan…

Cihazınızla uçarken neyin ne olacağını bilemezsiniz. Bunun için yazının başında bu riski göze alacaksanız bile uçacağınız bölgeyi çok iyi tanıyın yazdık. Yani bu sorumluluğu başta kabul ediyorsunz demektir.
Nerelerde serbest bir şekilde uçabilirim derseniz iha.shgm.gov.tr sisteminde giriş yaptıktan sonra Bilgilerim / Uçuş Bölge Haritalarım da inceleyebilirsiniz. Aşağıda bir örnek yayınlıyoruz

Yeşil Bölge : Sportif lisansla izinsiz uçuş yapabileceğiniz yerler (İstanbulda yeşil bölge bulunmamaktadır)
Renkli olmayan yerler : Sadece Ticari Lisansla aynı gün izin alabileceğiniz yerler
Kırmızı Bölge : FR-19 Formu doldurarak özel izinle uçuş günü kadar harc bedeli ödenerek uçuş yapılabilen yerler

Ticari Uçuş İzin Nasıl Alınır ?

Ticari Pilot Ehliyeti Alınır ve SHGM ye yüklenerek TİCARİ PİLOT Olunur.
(Belgenizi sağlık raporu ile SHGM ye yüklemeyi ve onaylanmasını unutmayınız.)
SHGM’de Ticari Kayıt Açılır
(Yukarda nasıl açılacağı belirtilmiştir.)
Ticari uçuş başvurusu yapabilmek için DRONE SİGORTASI Yaptırmanız gerekir.
(Aşağıda nasıl yaptırılacağı yazmaktadır)
Uçuş yapacağınız bölge Kırmızı Notamlı alan değilse izniniz hızlı onaylanacaktır.
Fakat Kırmızı Notamlı bir alanda uçacaksanız onay mercisinde bir kaç kurum devreye girdiği için bu biraz daha zaman alan bir süreçtir. Aşağıda FR-19 ile nasıl izin alacağınızı açıkladık.

Kırmızı Notamlı Alanlarda FR-19 ile İzin Nasıl Alınır ?

Kırmızı Notamlı Alan demek , yani o bölgede emniyet, askeriye, stadyum, uçuş için risk oluşturulabilecek ( Belki de sizlerin bilmediği ) kamusal alan bulunduğu içindir. Bu yüzden Kırmızı Notamlı alanlarda izin almak için özel bir form düzenlenir .

Süreç şöyle ilerler:
FR-19 Formunu BURADAN İNDİRİN

Bu formun çıktısı ile Mülki Amirliğe gideceksiniz. SHGM Özel izinde İHA uçuşu için izin talebinizi belirttiğinizde onlar sizi Emniyete sevk edecek. Evrakın sayısını almayı unutmayın.
Emniyette risk yoksa zaten oluru alacaksınız. İşte bu evrakın 3. sayfasında aldığınız evrakların sayısını yazmayı unutmayınız.

Bu evrakı SHGM ye mail gönderiniz. Sonrasında onlar sizlerle irtibata geçeceklerdir.

Kısacası SHGM burada diyor ki, bu riskli bölgede uçacaksanız Emniyet’e ve Mülki idareye yüz yüze bilgi verin, konuyu anlatın, onların oluru ile bize başvurun diyor.

SHGM sisteminde yer alan Online formun bir benzeridir bu.

Aynı zamanda 500Gr altı cihazlarla TİCARİ Uçuş yapacak pilotlarda bu formla Ticari Uçuş İzni alabilir.
BOŞ FR-19 FORMUNU BURAYA TIKLAYIP İNDİREBİLİRSİNİZ
NASIL DOLDURULACAĞI KONUSUNDA BİR ÖRNEK AŞAĞIDADIR

Drone Sigortası Nedir?

racınızla trafik sigortası olmadan trafiğe çıkamazsınız. Çünkü olası bir kazada bunu ödeyebilecek bir teminatınız olması gerekir.

iHA’da yerleşim alanında yaşayacağınız kazada bunun mağduriyetini işte bu sigorta karşılayacaktır. Evet, karşı tarafa vereceğiniz mağduriyette bir teminat söz konusudur. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken SHGM ‘den izinsiz uçmanız halinde Sigortanızın bir geçerliliği yoktur. Yani sigortanızı SHGM’den izin alırken yaptırmanız gerekir.

1 Yıllık yapılan ve cihaz üzerine yapılan bu sigorta işleminde cihazınız Ticari kaydı yapılmış olması gerekmektedir. Ortalama İHA-0 sınıfındaki araçlar için 1 yıllık sigorta bedeli 126 Euro olup bu rakam yıldan yıla değişmektedir.

Sigorta poliçenizi çalıştığınız acenta kesebilir. Araç tescil numarası , Pilot Lisans numarası gibi sorulara cevap bulamazsanız Droneturk olarak çalıştığımız sigorta şirketi sizlere yardımcı olup poliçenizi hazırlayabilecektir. Sigorta bedeli Türkiye’de Quick, Allians ve Anadolu Sigorta Acentaları kesmektedir.

Maalesef cihazlarımıza kasko yapılamamaktadır. . Sigorta sadece karşı tarafa vereceğiniz hasarı karşılar. Yani cihazı düşürünce cihazınızı tamir etmez. O yüzden sadece SHGM den izin alırken yaptırmanızda fayda vardır.

Telsiz Belgesi Nedir?

İHA eğitimlerinin ardından havalimanlarının 5 NM – 9 KM yarıçapında uçurulması durumunda istenen ek belge her nekadar telsiz belgesi olarak anılsa da tam ve teknik ismi “R/T telsizle haberleşme kursu” dur.
Bu belge tam olarak SHGM İzin Talep Sisteminden Havalimanlarına 9Km yarıçaplı Notam Kontrollü bir saha da uçuş izni talep ettiğiniz zaman görüldüğü üzere en altta otomatik olarak çıkmaktadır.

Yani bu belge sadece SHGM den uçuş izni talep ettiğinizde havalimanı yakınındaysanız karşınıza çıkmaktadır.

Aslında İHA Eğitimlerinde ATC Usülleri ve Havacılık Frezyolojisi dersi kapsamında Havacılık alfabesi, Standart terimler, Standart konuşma usulleri, Standart VFR meydan turu, ATC ile iletişim ve diğer konularda İHA 0 eğitimi için 1 saat, İHA 1 sınıfı için 3 saatlik eğitim müfredatta bulunmaktadır.

Fakat SHGM bu belgenin verilebilmesi için yetkili uçuş okullarında Uçak Pilot Eğitimi esnasında öğrenci pilota verildiği gibi ve kursiyerin pilot brövesini aldığında lisansına “Telsizle Haberleşme Yetkisi ” yazısı ile yetki verilmesini öngörür.

Bu eğitim 4 Saatlik bir programla verilmektedir.

Kıyı emniyetinin yetki alanına giren telsiz eğitimi ise yine tamamen Amatör Telsizler – Telsiz istasyonları ile alakalıdır. HAVACILIK ALANINDA BİR KARŞILIĞI yada SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ile hiçbir bağlantısı yoktur. Sonuç olarak KEGM – Amatör telsiz ehliyeti tanzim etmeye, SHGM yada yetkilendirdiği kuruluşlar ise İHA Talimatnamesinde de bahsi geçen “R/T telsizle haberleşme kursu” düzenlemeye yetkilidir.

Tavsiyelerimiz

Kesinlikle cihazınızı kaydetmeyi unutmayın, ehliyetinizi yanınızdan ayırmayın.

Cihazı kaydettiğiniz zaman SHGM de Araç Ruhsatı yazar. Onun çıktısını alıp çantanızda bulundurun
SHGM sisteminde QR kodu cihaza yapıştırın der, bu aracınızın plakasıdır. Onu yapıştırırken cihazınıza GSM numaranızı da yapıştırın. Sinyal kesildi, cihazınız bir yere indiği zaman size ulaşabilsinler. Ben cihaz buldum diye Emniyete götürüp teslim etmezler en azından uçacağınız bölgeyi iyi tanıyın. Bir çok kişi kaçak uçtuğunu ne kadar inkar edilse de biliyor herkes. Eğer yoğun nüfus olan yerdeyse gizli uçmayın. Ummadığınız yerden çok başınız ağrıyabilir. En azından emniyete uğrayıp kendinizi ifade edip insiyatif almaya çalışın.

Yazlık alanlarda özellikle uçmamaya çalışın. Çünkü insanlar kendilerini çektikleri zaman şikayet etmektedir. Size kesilen İHA Cezası aslında Özel Hayatın Gizliliğindendir. Bu yüzden insanlara rahatsızlık vermemeye çalışın.

Cihazınızla kaza yaşamamanız için gerekli tüm eğitimleri eksiksiz alın, pratiklerinizi yapmayı unutmayın. Pusula kaliibrasyonu, İmu Kalibrasyonu, Sensör Kalibrasyonu, GPS, Pusula okuma vb tüm oryantasyon eğitimlerinizi tamamlayın. Kumandadan yukarı tuşuna basmak değildir drone uçurmak unutmayın.

Aslında yazacak çok şey var ama yine de siz BURAYI TIKLAYARAK Facebook Grubumuz Droneturk’e üye olun ve hergün oradaki paylaşımları takip etmeyi unutmayın

Kırımsız uçuşlar …

 
 
25.12.2023
357
Whatsapp
Mustafa KAÇAN
Mustafa KAÇAN
Merhaba!
Droneturk'ten ben Mustafa KAÇAN. Sormak istediklerin için buradayım.
1