Sıkça Sorulan Sorular – Dronlar Hakkında

İlk kez dron alacaksınız fakat daha hiç bir bilginiz yok. Endişelenmeyin, her bilgiyi burada sizler için hazırladık.

Hafıza Kartı Seçimi
Hangi Hafıza Kartını Almalıyım

Dronlarda hafıza kartı seçimi önemli mi?
Kesinlikle çok önemli. Çünkü dronlarınız havadayken hafıza kartına fotoğraf/video yazmıyor. Otopilottan uçuş datalarınız, görüntülerin anlık koordinatları, exif bilgileri gibi detaylar da yazıyor. Class10 dediğimiz düşük hafıza kartlarından dron düştü desek şaşırır mısınız? Detaylarını eğitimde bolca anlatırız fakat hızlıca sorunun cevabına gelelim. DJI Mini ve Air3 gibi Dronlarınız en yüksek görüntü kalitesinde 60-90 Mb/s veri yazmaktadır. Bunlar da hafıza kartlarında U3 diye bir standarttır.. v30’da sizin yazdığınız hızın minimum 30 Mb/s olduğunu belirtir. Bizim tavsiyemiz okuma hızı değil yazma hızı minimum 90Mb/s bir hafıza kartı seçmeniz olacaktır. Eğer Mavic3 + cihaz kullanıyorsanız da bu hız 120Mb/s üzeri bir hafıza kartı olması kesinlikle gereklidir. Aşağıda işinize yarayacak bir tablo bırakıyoruz.

İlk başlarken
Hangi Dronla başlamalıyım

Öncelikle kesinlikle ben öğreneyim diyerek 2-3 bin liralık görüntü işleme sensörü bulunmayan oyuncak dronlardan almayınız. Bu cihazlar havada kendini sabitlemeye çalışmakla dron uçuş keyfinizi kesinlikle alamayacak, profesyonel bir cihaza geçince ben ne gereksiz işlerle uğraşmışım diyeceksiniz.

Onun yerine sahibinden üzerinden çok ucuza 2. el DJI Mini kumandası satın alarak (elden) DJI Simülatör kurabilirsiniz. Linkini buraya bırakıyorum. Ücretsiz simülatör’ü indirerek, DJI kumandası ile gerçek profesyonel dron modelini seçerek önce boş alan, sonra görevler en son da yarışma kısmından kendinizi geliştirebilir ve büyük keyif alabilirsiniz.

Dron seçimi yaparken

Almışken en iyisi olsun diye birşey yoktur dronlarda. İhtiyacımız ne ise onu almak vardır. Çünkü DJI 6 ayda bir yeni model üreten bir markadır. Her yeni model çıktıkça muhakkak bir gözünüz kalacaktır. Ayrıca droneye para ayırmaktan çok teknik öğrenmek çok daha önemlidir. Örneği pahalı bir dron alıp , güneşin en yoğun olduğu saatte çektiğiniz fotoğraf berbat görülürken , ucuz bir dron ile saat 09:00 gibi yumşak ışıklarda çok daha net fotoğraflar çekebilirsiniz. Sizlere bu teknikleri eğitimlerimizde fazlasıyla anlatacağız fakat kılavuz olması için ilk simülatör ile pratiklerinizi yaptıysanız şimdi dron alım işine geçebiliriz. Aşağıda sizlere güzel bilgiler hazırladık. Keyifli okumalar.

Yurtdışından mı almalıyım, Türkiye Garantisi neyi kapsıyor?

Öncelikle yurtdışından alınan tüm dronlar Sivil Havacılığa kayıt yapılabiliyor. Mevzuat açısından bir problem yok bu aşamada. Sadece Garanti koşulu çok sorulan bir soru. Hemen açıklayalım.

Yurtdışına bir seyahatiniz olması halinde yolcu beraberinde 1 tane kullanım amaçlı cihazınızı getirebilirsiniz. Amaç ticaretini yapmamanız. O halde gümrüğe getirmeden ambalajını açmanızı tavsiye edebiliriz. Çok fiyat farkı oluyor mu derseniz en az %20 fark ediyor.

Peki yurtdışından getirdiniz, ya bozulursa ?
Genellikle dronlar bozulmaktan ziyade düşürülüyor. Tabi burada kullanıcı hatası ise pek yapacağınız birşey yok. Genellikle kendi kendine düştü dronum diyenlerin %90’ı kullanıcı hatası. Eğitimlerimiz de uçuş datalarından dronun düşme sebepleri , önlemleri , kaza yapan kullanıcıların sebepleri ve tüm detayları tek tek paylaşıyoruz. İnanın bu konu yazılamayacak kadar derin.

Sadece

25.12.2023
684
Whatsapp
Mustafa KAÇAN
Mustafa KAÇAN
Merhaba!
Droneturk'ten ben Mustafa KAÇAN. Sormak istediklerin için buradayım.
1