Akıllı Tarımda İHA'nın Yeri
Şekil 1 Villi, O., 2019, İnsansız Hava Araçlarında Çok Bantlı Kamera Entegrasyonu ve Tarımsal Uygulamaları. s.100.
Akıllı ve sürdürülebilir tarımsal faaliyetler günümüzde gittikçe önemli bir duruma gelmeye başlamıştır ve insan yaşamı için gerekli olduğu tartışmasızdır.
İnsansız hava araçlarının günden güne gelişmesi ve teknik özelliklerinin artmasıyla beraber birçok alanda işlerimizi kolaylaştırdığı bir gerçektir.
Şekil 2 NDVI İndeklenmiş Tarımsal Arazi
Şekil 3 Şekil 1’de Analiz Edilen Tarımsal Alanın Uydu Görüntüsü, 2016
Tarımsal uygulamalarda İHA kullanımına başlanması sayesinde çiftçiler ve araştırmacıların maliyetleri azaltma, rekolte hesaplama, erken hastalık ve verim tespiti gibi konularda elini güçlendirmektedir. Bu kapsamda gerek sabit kanatlı gerek multirotor tip İHA\’lar ile termal, RGB ve ya multispektral/hiperspektral sensör çözümleri sıkça tercih edilmeye başlamıştır.
Şekil 4 Termal ve Multispektral Sensör Taşıyan Bir Multikopter
Bu sayede aylar öncesinden rekolte hesaplaması yapılabildiği gibi, gübreleme, sulama, yeniden ekim gibi faaliyetler de otomatik dümenleme sistemleri ile entegre hale gelmiştir. Şöyle ki; çiftçi/araştırmacı/mühendis tarımsal arazi üzerinde multispektral sensör ile uçup bu araziyi haritamakta ve NDVI indeksi oluşturarak hastalıklı ve ya hastalık riski taşıyan bölgeleri tespit edebilmektedir. Kullanıdığı haritalama programı üzerinden uygun formatta çıktı alıp, otomatik dümenleme sistemi taşıyan traktör ve ya benzer araca bu dosyayı yükleyip ilgili alanlara atılacak gübre miktarını belirleyebilmektedir. Böylece gübreden tasarruf edebilmekte ve bilinçli ve yeterli gübrelemeyi otomatik bir şekilde gerçekteştirebilmektedir.
Şekil 5 Otomatik Dümenleme Sistemi Bulunan Bir Tarım Aracı
Başka bir örnek verilecek olursa; portakal ağaçları üzerinden alınan yakın kızıl ötesi bantlı görüntülerde klorofil indeksi hesaplanarak, ağaçların suya olan ihtiyaçları analiz edilebilmekte ve çifçi/araştırmacı/mühendis buna göre sulama çözümü üreterek sulama maliyeti en aza indirilebilmektedir.
Şekil 6 Multispektral Sensör Taşıyan Sabit Kanatlı Bir İHA
İnsansız hava araçlarının gelişmiş sensörler ile entegrasyonları sayesinde akıllı ve sürdürülebilir tarımsal faaliyetler dünya standartlarının üzerinde bir yapıda gerçekleştirilebilir ve insanlarımızın daha kaliteli ve düşük maliyetli tarım ürünlerine erişimi sağlanabilir.
Bilim ve fen için kayıt ve şart yoktur. (M.Kemal ATATÜRK, 1922)
Sağlıcakla…
Osman VİLLİ (Y.Bilgisayar Mühendisi)
Dipnot: 1. sıradaki görsel telif hakkına tabidir. Yazar ve eser adı belirtilmeden alıntı yapılmamalıdır.
экспресс займ на киви кошелеклегкий займбыстрый займ на карту с 18 лет взять займ 1000 на картузайм экспресс тобольскбелка кредит займ